Taxuskever bestrijden op een diervriendelijke manier?
Zowel de kever als de larve van de taxuskever kunnen heel wat schade aanrichten in je tuin. De taxuskever eet hapjes uit de rand van het blad. De witte larve van de taxuskever doet zijn werk onder de grond en vreet ongemerkt de wortels van je planten af.Vele jaren geleden kwam de taxuskever alleen voor op de Taxus waar die ook zijn naam aan dankt. De laatste jaren worden ze steeds minder kieskeurig en vreten steeds meer plantensoorten aan, soms echt hele plagen.
De taxuskever heeft de voorkeur voor heesters met harde bladeren zoals: Rhododendron, Skimmia, Hulst, Hedera, Viburnum-soorten, Prunus laurocerasus. 's Winters komt de kever soms naar binnen om te schuilen voor de kou.
De larve heeft de voorkeur van planten met vlezige wortels denk aan: Fucksia, Sedum-soorten, Heuchera-soorten, Saxifraga, Aardbei, Bosbes. Tot nu toe was het alleen mogelijk om de aaltjes (nematoden) gebruiken om de larve uit te schakelen. Het nadeel is de beperkte houdbaarheid en de korte gebruiksduur, april- mei en augustus tot oktober. De aaltjes hebben een voldoende hoge bodemtemperatuur nodig anders zijn ze niet actief.
Sinds kort is er een nieuwe methode die zowel de larve als de kever zelf bestrijdt. Namelijk "Compost Speciaal" dit is een fijne compost waar een speciale schimmel aan toe is gevoegd. Deze schimmel blijft een jaar lang werkzaam en dood de taxuskever (en larve) zodra ze in contact komen met de compost en schimmel.
Op June 6, 2012