Artikel afbeelding

Tuinverlichting in de Algarve

Alle vele malen verwonderd het me dat ieder land een universele blik heeft op het verlichten van planten, objecten en woningen. Zo kom ik wel eens in de Algarve (Zuid Portugal). Uiteraard gaat mijn aandacht dan naar de bouw en de verlichting van tuinen.

Tuinen bij grote en kleine villa's. Natuurlijk met veel Portugees graniet in keitjes en platen. De woningen zelf worden meer opgetrokken uit beton. Bekisting plaatsen en volgooien met beton.Zo werkt men verdieping voor verdieping af. Al na een paar jaar ziet men scheuren of dat de natuursteen platen los laten.

Muren stukken en dan de tuin. Daarover wordt niet altijd goed over nagedacht. Meerdere malen zie ik dat de tuin op de schop gaat om nog iets toe te voegen. Vergeten misschien! Grote en kleine villa's zorgen meer voor een status symbool. En er zitten echte juweeltjes tussen. Tuinen die opgaan in het Mediterrane landschap en een zijn met de woning. Dat is dus echt genieten.

Je ziet dan ook dat de hovenier (De Jardieiro) veel plezier heeft om alle planten en constructies voldoende aandacht te geven. De werkzaamheden die zij verrichten zijn veelal gelijk aan die van onze hoveniers. Ook de machines waarmee men werkt komen mij dan ook zeer bekend voor. Ik zou dan ook graag eens een tijdje mee willen draaien.

Onlangs liep ik s'avonds door een wijk in de West- Algarve. Een wijk die wordt bewoond door gefortuneerde Spanjaarden, Engelsen, Duitsers en Portugezen. Overdag prachtige vormgegeven tuinen, maar in de avond een donker gat. Zij beseffen misschien dan ook niet dat je met tuinverlichting 2 tuinen creëert een voor overdag en een voor in de nacht. Een enkeling heeft het door om zijn domein te verlichten. In de trappen zijn led spots aangebracht en de palmbomen en bananenbomen worden prachtig verlicht.

Maar toch! Vele planten en objecten worden verkeerd verlicht waardoor het effect helemaal weg is.Te felle leds of op de verkeerde manier geplaatst. Vele op het syteem van 12v en 24v. Op de resorts her en der echter waren vele led`s stuk of knipperden. Dan kon ik toch niet laten om te zien waar de oorzaak lag. Wat blijkt bij vele zijn led`s niet in orde of de verbindingen liggen los.

Bij enkele kon ik het niet laten om te zien of ik deze kon repareren.

Hoe! Met een zakmes kom je een heel eind.

Op March 3, 2015