Artikel afbeelding

Snoeien in de vorstperiode onzin!

Wintertijd in de tuin is achteroverleunen of niet!

Het nieuwe jaar is weer een maand verder. Een jaar dat je veel uit jezelf wilt halen.De wereld om je heen gaat steeds sneller en je gaat steeds meer accelereren. Vergeet niet om goed te blijven te presteren je rust en ontspanning te zoeken in bijvoorbeeld in je groene buitenomgeving.Vooral je tuin zorgt voor de gemoedsrust.

In deze blog zet ik je weer aan het werk.Met acties die je later in het voorjaar en zomer extra voldoening geven.

Een thema die ieder jaar weer van noodzaak is het snoeien van de planten.De titel Snoeien in de vorstperiode is geen onzin.Verder kwam de vraag bij me binnen hoe het toch mogelijk is dat de solar lampen afkomstig uit de budgetwinkels maar kort functioneren.

Ik wens je veel leesplezier en nuttige tips!

Onze koude natte winters zijn voor onze tuinplanten een gevaarlijke en onzekere periode.Maar met een goede voorbereiding en goed snoeigereedschap komen alle planten weer sterker terug om ons een plezier en veel vruchten te geven.

Te beginnen met wat tips voor het snoeien van tuinplanten.

Vaste planten

Dit assortiment kun je snoeien, echter stel je dan de vraag of zij nu in winterperiode geen tuindecoratie vormen.Rijp en sneeuw zorgen voor prachtig beeld.Overweeg dan of je deze niet laat staan tot het voorjaar. Verder zoeken padden en egels deze plekjes op om zich te verschuilen. Siergrassen die door de winter lelijk ogen, kan je nu al snoeien. Snoei dan ook de planten rond je vijver.Knip deze volledig terug. De oude bruine bladeren belanden in de vijver waar zij gaan rotten en uiteindelijk voor giftige gassen zorgen wat weer nadelig is voor de vissen. Heb je nog bladeren liggen, leg deze gerust op de teerbare vaste planten zodat zij beschut zijn tegen de natte winterkou.

Fruit(bomen)

Deze plantengroep groeit altijd hard.Let op dat de takken van deze groep niet door elkaar groeien.Insecten zien de bloesem niet top de scheuten van de planten, waardoor zij die niet kunnen bestuiven.Iedere fruitsoort dien je anders te snoeien.Het komt er op neer om een hoofdtak en enkele zijtakken te behouden, hierop groeien kleine zijscheuten, deze dien je terug te nemen naar 3-4 ogen (knoppen) die naar buiten gericht zijn. Let daarbij ook op de gezondheid van de fruit(boom).Misvormd of dood hout moet weggehaald worden.

Mocht je daarbij hulp willen hebben aarzel dan niet om dan contact op te nemen.Voorts is het een ideale tijd om leifruit op te binden.Daar is genoeg informatie voor te vinden op internet.

Tip: Gebruik daarvoor enkel stevige materialen zoals staaldraad, draadspanners, bamboe tonkinstokken en rubber buisdraad (te koop bij Welkoop en Boerenbond) Bind de takken en twijgen met de rubber buisdraad aan de staalkabel.

Tenslotte wil ik je wijzen op het veilig werken met snoeigereedschap, ladders en werkhandschoenen.Zelf smeer ik ieder maal mijn handen in met goede handcrème want die verdienen altijd aandacht.Houd je gereedschap schoon, dit voorkomt eventuele ziekte overdracht.Maak deze schoon met groene zeep een schuursponsje en smeer nadien het mesvlak in met vaseline.

Ik denk nu ineens ook aan een eventuele vluchtroute die je loopt als je een kleine boom omzaagt. In het verleden rende ik van de boom af en had ik niet door dat ik regelrecht een overbegroeide vijver in ging. En ja er zat een kikker in mijn broekzak!

Heesters en bomen

Kijk verder naar de stand van de takken bij bladverliezende bomen.Snoei deze open, daardoor houdt je ze gezond en in vorm. Maak geen grote wonden.In het verleden werd gezegd om de wonden in te smeren met Dendrosan om infecties te voorkomen.Maar na een grondige studie daarin bleek dit niets uit te maken zijn.

Voorkom dus dat je grote wonden moet maken.Het zijn hoe dan ook infectie poorten voor allerlei ziektes zoals loodglans bij sierkersen. Bladhoudend heesters kun je altijd snoeien.

Houd er wel rekening mee dit niet te doen in een vorstperiode omdat het vocht uit het blad bevriest.Het gevolg is uiteindelijk bruine bladeren en bruine bladranden

Rozen

In het najaar heb je vast de struikrozen voor de helft terug genomen om te voorkomen dat de takken eventueel afbreken.Snoei je rozen nog enigszins terug als dat nodig is om ze in vorm te houden.Eind maart mag je deze terug nemen op 3-5 takken. 3-5 ogen (knoppen) boven de grond die naar buiten gericht zijn.

De gouden tuinregels voor in de winter

 • Verzorg de houten stelen van je tuingereedschap met lijnzaadolie. Dit voorkomt loszitten.
 • Hang gereedschap altijd op wanneer je het hebt gebruikt.
 • Snoeigereedschap goed schoonhouden en dicht opbergen.
 • Kruiwagens en gieters buiten op de kop zetten, zo blijft er geen water in staan.
 • Houd snoeigereedschap scherp door het af en toe te slijpen.
 • Groot gereedschap goed schoonhouden en regelmatig invetten. Toch een roestplekje? Schuur het weg met een stukje schuurpapier.
 • Leg alle takken in dezelfde richting (dit vergemakkelijkt het opruimen).
 • Smeer je handen in met crème voor de kou en huidbeschadigingen.

Mocht je advies, het geven van een cursus of mijn hulp willen aarzel dan niet om contact op te nemen.

Waarom doet mijn solar lamp het niet meer na een seizoen

Een van de vragen die ik toegezonden kreeg was hoe het toch mogelijk is dat de levensduur van een Solar lamp die men gekocht had bij een budget winkel zo kort is.Na een of twee seizoen kun je deze wegdoen.

Om daar een goed antwoord op te geven ben ik naar zo een winkel gestapt en heb ik een Solar lamp gekocht.

Daarbij moet ik eerlijk zeggen dat ik ook de kwaliteit Solar lampen ken.Nu de resultaten zijn vanaf begin al duidelijk.Het verschil zit in kwaliteit van de batterijen. Ook het type zonnecel wat gebruikt wordt voor de opwekking van stroom is van belang.Deze zonnecellen zitten in een kunststof huis met een doorzichtig bescherming.De verbindigen met name van de batterij en de batterij box zitten los.Waardoor water (zie condens) reageert op de stroomvoorziening.De afdekplaat bovenop de zonnecellen wordt vaal door UV straling van de zon.Waardoor er weinig zonlicht opgenomen wordt.

De kunststof omhulsel of goedkope RVS deksel zegt al genoeg.Je kunt op je vingers natellen dat het al zo wie zo niets is.Dat kan ook niet voor dat geld.

Kwaliteit Solar verlichting

Bij de duurdere versies is dit allemaal niet het geval.Sterkere batterijen/accu's, Een zware RVS of houten omhulsel en een sterkere kunststof doorzichtige bescherming met een anti UV-bescherming.Deze Solar lampen branden in de zomer eenmaal goed opgeladen wel 4-5 dagen.De garantie bedraagt altijd van 3 tot 5 jaar.Let ook op dat de solar lampen in Europa gemaakt zijn of nog beter in Nederland (Er staat dan Dutch Design op) Dat houd de werkgelegenheid en kennis binnenboord! Vaak is de kwaliteit zeer hoog.

Deze lampen branden automatisch dankzij de ingebouwde schemerschakelaar.Geen aan en uit knop! Wel zo handig.

Doordat de lamp brandt op zonne-energie, moet je er wel rekening mee houden dat de lamp in winter minder goed werkt. De zon schijnt dan namelijk niet of minder fel en het is langer donker.Het is wel zo dat de lamp ook oplaadt onder een dicht wolkendek.De brandtijd bedraagt dan 4 tot 6 uur.De lichtsterkte van deze lampen komen overeen met een 25W lamp op stroom.Uit eigen ervaring merk ik dat de solar grondspots in onze tuin nu plm. 4 uur branden.Net genoeg.Dus van 18:00 tot 23:00uur.

De voordelen

Solar verlichting biedt een aantal voordelen. Zo zijn de lampen milieuvriendelijk.Dat wil zeggen in ieder geval de kwaliteit lampen.De goedkope budgetlampen noem ik niet milieuvriendelijk doordat je deze na een of twee seizoenen weggooit en wellicht een nieuwe gaat te kopen.Hoezo duurzaam!

 • De lamp is namelijk niet aangesloten op het stroomnet
 • Ook is er geen bekabeling nodig. Bekabeling in de tuin kan nog wel eens lastig zijn en rommelig ogen.
 • Als laatste is de solar lamp ook erg praktisch. De lamp gaat automatisch aan en kan overal worden geplaatst, aangezien de lamp niet bekabeld is.
 • Zeer zuinig
 • Milieuvriendelijk
 • Overal te plaatsen
 • Geen bedrading nodig
 • Veilig
 • Goede lichtsterkte

En nadelen die zijn er ook:

 • Bij slecht weer zoals we die kennen in de winter is de brandduur minder.
 • Eenvoudig mee te nemen ( diefstal) (Wel makkelijk te verankeren) Vraag naar de mogelijkheden!
 • Batterij kan leeg raken

Standplaats

De perfecte plek voor deze lampen zijn:

 • Oprit
 • Terras
 • Camping
 • Parkeerplaatsen
 • Tuinpad

Prijzen van solar lampen

De prijzen van solar lampen lopen ver uit elkaar. Zo kocht ik een solar lamp bij een budgetwinkel in mijn dorp voor een kleine € 10=, maar zijn er ook echte tuinverlichting winkels, die de lampen tegen € 70 of meer verkopen.Deze zijn triple duurzaam.

De kwaliteit en het design ( Dutch Design en dus Made in Holland )spelen hierbij wel een rol. Duurdere lampen hebben over het algemeen een betere batterij, waardoor de lamp langer brandt en meegaat en hebben een sterke omhulsel waardoor zij beter bestand zijn tegen weersinvloeden en vandalisme.

2016 was een goed jaar voor zonnepanelen

In 2016 was de opbrengst 9% hoger dan in een gemiddeld jaar. Dat blijkt uit een berekeningen van de voorlichtingorganisatie Milieu Centraal.Het aantal zonuren en de zoninstraling waren weer hoger dan voorgaande jaren.

Met andere woorden is dit het teken aan de hemel om over te stappen naar solar buitenverlichting! bron: Handel & Techniek

Kortom: Wil je een Solar lamp die je jarenlang veel plezier geeft en je wilt geen dief van je portemonnee zijn, spaar even door en investeer in je eigen toekomst.

Demonstratie opstelling

Ik heb uit de beste led buitenverlichting leveranciers uit Nederland een set demonstratie koffers samengesteld. Mocht je belangstelling gekregen hebben wat buitenverlichting voor je kan betekenen. Misschien wil je meer veiligheid, sfeer of wil je je bedrijfspand of objecten in je tuin in de schijnwerpers te zetten.Of zit je met een vraag over je tuin.

In deze koffers zitten muurlampen, onderwaterlampen, tuinspots, led balken, grondspots en staande lampen in het 12V, 24V en Solar assortiment. Met deze buitenlampen kan ik je een indruk geven wat de mogelijkheden zijn. De buitenverlichting set laat ik enkele dagen staan zodat je een indruk krijgt wat licht met je doet. Na enkele dagen neem ik contact met je met de vraag hoe het bevallen is. De rest vertel ik je als ik een afspraak met je mag maken.

En sinds dit jaar ook verhuur van tuinverlichting, denk aan feestjes, BBQ avonden, of een opening van een pand.

Maak er iets moois van.

Tot de volgende keer!

Libor van Bree

Light2C Tuinverlichting `Emotie in Licht en Groen`

Op March 7, 2017