Terug

Is een betonnen terras onder terrasoverkapping een goed idee?

Freek

Wij zijn bezig met de bouw van een nieuwe woning en via de aannemer wordt een terrasoverkapping gerealiseerd op heipalen. Onder deze overkapping willen wij een terras laten aanleggen van keramische tegels.

Nu geeft de aannemer aan dat zij, gebruik makend van de heipalen van de overkapping, betonplaten kunnen aanleggen op +/- 10cm onder het peil van de woning zodat een toekomstig terras niet gaat verzakken.

Vind u het een goed idee om zo'n betonnen / onderheid terras aan te laten leggen? En indien dit een goed idee is, hoe zou u de tegels daarop plaatsen en de ruimte tussen de beton platen en de terrasvloer opvullen?

Alvast hartelijk bedankt en met vriendelijke groet,

F. Wassink


1 Antwoord

Antwoord van Stip Hoveniers

Beste heer Wassink, dit is absoluut een goed idee. Aangezien de terrasoverkapping op heipalen wordt geplaatst zal dit betekenen dat de ondergrond van zichzelf niet draagkrachtig genoeg is. Zeker met keramische tegels is zo'n betonnen onderplaat niet overbodig, keramische tegels zijn best een forse investering en het zou daarom jammer zijn wanneer het terras (snel) gaat verzakken.

Wat betreft het vervolg heeft u eigenlijk twee opties. U kunt de keramische tegels plaatsen op zogenaamde tegeldragers, dit wordt veel gebruikt bij dakterrassen. Ik vermoed dat dit voor u niet zo geschikt is, dit heeft namelijk als nadeel dat u de voegen niet dicht kunt maken. Een andere en mijns inziens de beste optie is om op de betonfundering een laag met drainagemortel aan te brengen waarop u de keramische tegels aanbrengt met een speciale hechtmortel. Op deze manier ontstaat er een onderlaag die goed doorlatend is wat ervoor zorgt dat er geen water kan optrekken richting de tegels en dus de tegels in de winter niet los / kapot kunnen vriezen. Daarnaast ontstaat er door de verlijming in de drainagemortel een heel stabiel terras die ook prima gevoegd kan worden. U krijgt daarmee een terras wat jarenlang mee kan!

Ik hoop u hiermee voor nu voldoende informatie te hebben gegeven. Voor meer informatie kunt u altijd contact met mij opnemen.

Met vriendelijke groet,

 

Henriekus Stip

Hoveniersbedrijf Stip, Elspeet